افرادی که به دیابت مبتلا هستند به دلیل قند خون بالا بیش از سایرین در معرض بیماریهای لثه (پریودنتال) و خونریزی لثه قرار دارند و بیماریهای لثه نیز باعث افزایش قند خون میشود. با وجود دیابت جنگ با عفونتها از جمله عفونت دهان کار دشواری خواهد بود.سختترین وشدیدترین بیماری لثه پریودنتیت نامیده میشود. با رسیدن بیماریی لثه به این مرحله دندانها لق شده و از دست میروند. کیسههای تشکیل شده بین دندانها و لثه به وسیله چرک و میکروب پر شده و به داخل لثه پیش میروند. وقتی این اتفاق می افتد شما برای حفظ دندانهای خود به جراحی لثه نیاز پیدا میکنید. اگر عمل جراحی انجام نشود عفونت آنقدر پیش میرود تا استخوانهای اطراف دندانهای شما را تخریب کند. در این صورت لق شدن دندان ها شروع شده و می افتند. نتیجه اینکه دندانهای شما می افتد یا مجبور میشوید آنها را بکشید.
بیماران مبتلا به دیابت برای سلامت دندانهایشان نیازهای خاصی دارند که دندانپزشکان ما در کلینیک دندانپزشکی سروش برای برطرف کردن این نیازها و کمک به شما کاملاً مجهز بوده و آموزش دیدهاند. اگر دارویی مصرف میکنید یا شرایط و وضعیت شما تغییری کرده است حتماً به دندانپزشک خود اطلاع دهید. اگر قند خون شما در طیف نرمال نیست هرگونه فعالیت غیر جراحی بر روی دندانهای خود را به تعویق بیندازید.
آیا بین بیماریهای لثه و دیابت ارتباطی وجود دارد؟
بسیاری از میلیونها نفری که به دیابت مبتلا هستند از دانستن عوارض ناخواسته و غیر منتظره همراه با این بیماری غافلگیر میشوند. تحقیقات نشان میدهد که شیوع بیماری لثه در افراد دیابتی بیش از سایرین است. باید بیماری لثه را هم به لیست عوارض جانبی دیابت مثل بیماریهای قلبی، سکته مغزی و بیماریهای کلیوی اضافه کنید.تحقیقات جدید نشان میدهد رابطه بین دیابت و بیماریهای لثه رابطهای دو طرفه است. نه تنها افراد مبتلا به دیابت در معرض خطر جدی بیماریهای لثه قرار دارند بلکه ممکن است گلوکوز خون در افرادی که به بیماریهای لثه مبتلا میشوند افزایش یافته و با پیشرفت آن بیماری دیابت در این افراد شکل گیرد. تحقیقات نشان میدهد که افراد مبتلا به دیابت بیشتر از سایرین در معرض خطر مشکلات و بیماریهای دهان مثل ورم لثه (مراحل اولیه بیماریهای لثه) و پریودنتیت (بیماری جدی و شدید لثه) قرار دارند. افراد مبتلا به دیابت بیش از سایرین در معرض ابتلا به بیماریهای لثه قرار دارند زیرا آنها عموماً مستعد پذیرش عفونتهای باکتریایی هستند و قادر به دفع باکتریهایی که به لثه هجوم آوردهاند نیستند.
آیا اگر من مبتلا به دیابت باشم احتمال ابتلا به بیماریهای دندانی در من زیاد است؟
اگر گلوکوز خون شما تحت کنترل نیست، احتمال ابتلا به بیماریهای لثه و از دست دادن دندانها در شما بیش از سایر افراد است؛ مانند تمام عفونتها، بیماریهای شدید لثه ممکن است عاملی شود برای افزایش قند خون شما و باعث بدتر شدن دیابت شما شود.
برخی مشکلات دهانی دیگر که با دیابت مرتبط هستند عبارتند از:
برفک: عفونتی که باعث ایجاد قارچهای دهانی میشود.
خشکی دهان : که باعث ایجاد درد میشود.
ملاحظات ویژه برای بیماران مبتلا به دیابت که نیاز به مراقبت از دهان و دندان خود دارند.شما باید به طور منظم به دندانپزشک مراجعه نمایید. بیماران مبتلا به دیابت که تحت مراقبتهای خوب پزشکی قرار دارند عموماً قادر به انجام همه انواع مراقبتهای دندانی هستند. شما باید همیشه:
• وعده غذایی نرمال خود را قبل از قرار ملاقات با دندانپزشک میل کنید
• داروهای خود را مطابق برنامه مصرف کنید
• دستگاه سنجش قند خون خود را در هنگام ملاقات با دندانپزشک همراه داشته باشید.
• هر دستور العملی که دندانپزشک شما برای بعد از عمل ارائه میدهد را رعایت کرده و داروهای تجویزی را مصرف نمایید
• اگر فکر میکنید پس از انجام اعمال دندانپزشکی حال مساعد یا احساس خوبی ندارید به دندانپزشک خود اطلاع دهید و وقت ملاقات دیگری با وی تنظیم کنید و در صورت لزوم به پزشک خود نیز مراجعه کرده و با وی مشورت کنید.
هر موقع که به دندانپزشک مراجعه کردید وی را در مورد تغییرات دارویی یا عوارض مرتبط با بیماری خود مطلع سازید.برای کارهای عادی دندانپزشکی (مثل معاینات، پر کردنهای ساده، تمیز کردن معمولی دندانها) هیچ تغییری در ارائه مراقبتهای دندانی برای بیمار نیاز نیست. عملهای دندانپزشکی پیچیدهتر نظیر عمل جراحی گسترده یا درمان عفونت لثه جدی ممکن است با کنترل نرمال دیابت شما تداخل داشته باشد. در چنین مواردی دندانپزشک باید با همکاری و همفکری پزشک شما بهترین رویکرد درمانی را انتخاب و اجرا نماید. برای مثال اگر شما نیاز به جراحی دارید که به صورت موقتی در غذا خوردن شما اختلال ایجاد میکند باید اصلاحاتی در تغذیه و مقدار داروهای شما (آنتی بیوتیک) تجویز و انجام شود. نهایتاً اگر شما متوجه تغییرات غیر عادی در دهان خود شدید (مثل تورم، درد، نواحی قرمز) باید در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید. این علائم ممکن است نشان دهنده وجود عفونت در دهان شما باشد که در کنترل قند خون شما اخلال ایجاد میکند و باعث میشود توانایی شما در مبارزه با عفونت کاهش بیابد. در نتیجه درمان عفونت شما بسیار سخت خواهد شد.
چگونه من میتوانم از مشکلات دندانی مرتبط با دیابت پیشگیری کنم؟
اولین و مهمترین کار کنترل سطح گلوکوز خون است. برای کنترل برفک و عفونتهای قارچی، دیابت خود را به خوبی کنترل کنید. از استعمال دخانیات پرهیز کنید. اگر از دندان مصنوعی استفاده میکنید آنها را روزانه درآورده و تمیز کنید. کنترل سطح گلوکوز خون میتواند از خشکی دهان ناشی از دیابت هم پیشگیری کند.برای پیشگیری از مشکلات دندان، هر شش ماه یکبار به دندانپزشک خود مراجعه کنید. قبل از اینکه دندانپزشک کار خود را شروع کند به او یاداوری کنید که به دیابت مبتلا هستید. بسیار از درمانهای دندانی بر میزان قند خون تأثیر دارد.
برای پیشگیری از مشکلات دندانی نکات زیر را رعایت کنید:
• وقتی که فکر کردید که مشکلی در دندانهای خود دارید بلافاصله به دندانپزشک مراجعه نمایید
• انجام عملهای دندانپزشکی را در صورت بالا بودن قند خون خود به تأخیر اندازید. بالا بودن قند خون احتمال ابتلا به عفونت بعد از عمل جراحی را افزایش نمیدهد.
• قند خون خود را همیشه در طیف توصیه شده نگاه دارید
• حداقل روزانه دو مرتبه دندانهای خود را مسواک بزنید
• یک بار در روز از نخ دندان استفاده کنید، نخ دندان را بین دندانهای خود بکشید و از کشیدن آن روی لثه خوددارری کنید
• قسمتهایی از لثه که قرمز شده یا دردناک است را بررسی کنید