ایمپلنت دندان یک پیچ تیتانیومی کوچک است که جایگزین ریشهی دندان از بین رفته میشود. در طی یک عمل جراحی سریع، این پیچ به استخوان فک جوش میخورد. ایمپلنت به عنوان زیربنایی برای نصب دندان مصنوعی به کار میرود که عملکردی شبیه به دندانهای طبیعی دارند. ایمپلنت دندان نیازمند عمل جراحی بوده بنابراین ممکن است روند بهبودی آن کمی ناراحت کننده باشد.
زمانی که بی حسی موضعی از بین رفت ممکن است شاهد درد و ناراحتی باشید. در این صورت دندانپزشک روشهایی را برای تسکین درد در اختیار شما خواهد گذاشت که در صورت غیر قابل تحمل بودن درد میتوانید از آنها استفاده کنید. در این مدت روند بهبودی شما شروع خواهد شد.
دردی که پس از انجام جراحی تجربه میکنید خفیف بوده و در صورتی که درد تسکین پیدا نکند لازم است تا به جراح خود مراجعه کرده و در این مورد از او سؤال کنید. ممکن است مشکلی مثل عفونت در محل ایمپلنت شما وجود داشته باشد.
به همین دلیل توصیه میشود که در صورت وجود مشکل سریعاً به جراح خود مراجعه کنید تا از شدیدتر شدن عارضه جلوگیری شود. در مقابل، در صورتی که درد قابل تحمل است میتوانید با استفاده از روشهای خانگی آن را تسکین دهید. در ادامه به این روشها اشاره خواهیم کرد.
برای دریافت مشاوره دربارهی درد ایمپلنت دندان و یا برای رزرو نوبت در کلینیک دندانپزشکی سروش با شماره تلفنهای 03132298102 تماس حاصل فرمایید.
علائم همراه با درد ایمپلنت
درد ایمپلنت ممکن است در اثر از بین رفتن بافت استخوانی اطراف ایمپلنت احساس شود. با تخریب استخوانها بافت های اطراف دچار عفونت و التهاب میشوند. بسیاری از افراد تا زمان بروز علائم متوجه از بین رفتن بافت استخوانی نخواهند شد.
ممکن است هر از گاهی متوجه نوعی درد مبهم در دندان خود شوید. همچنین ممکن است به هنگام جویدن غذا درد خفیفی احساس کنید. علاوه بر این ممکن است متوجه طعمی غیر عادی در دهان خود شوید. علائم افراد همیشه یکسان نیست. برخی از افراد حتی متوجه درد نمیشوند در حالی که افراد دیگر ممکن است علائم شدیدی مثل ترشح چرک از کنار ایمپلنت را مشاهده کنند. علائم این عارضه به تدریج بروز پیدا کرده و ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- خونریزی در کنار خط لثه
- رنگ غیر طبیعی لثهها، معمولاً قرمز یا آبی
- افزایش میزان پلاکها در کنار خط لثه
- فرورفتگی لثه در کنار دندان
- پدیدار شدن بخشهای فلزی ایمپلنت
- تغییر در ظاهر دندان (افزایش طول دندان)
ازجمله علائم شدیدتر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ترشح چرک در اطراف لثه و ایمپلنت: این مشکل معمولاً باعث ایجاد طعم بد دهان میشود
- تورم غدد لنفاوی گردن: این یک علامت خطرناک از رشد عفونت در اطراف ایمپلنت است
- از بین رفتن بافت استخوانی (تشخیص داده شده با استفاده از اشعهی ایکس)
عوامل تاثیرگذار بر درد ایمپلنت
علاوه بر درد طبیعی پس از انجام ایمپلنت، ممکن است مشکلات دیگری وجود داشته باشند که سبب درد و ناراحتی میشوند.
- شل شدن تاج ایمپلنت: بعضاً ممکن است پیچ کوچک روش ایمپلنت در طی روند بهبودی شل شود. در این صورت لازم است تا تاج دندان باز شده و دوباره بسته شود. تا آن زمان این مشکل میتواند موجب ناراحتی شما شود.
- شل شدن ایمپلنت: در صورتی که فک تودهی استخوانی کافی نداشته باشد ممکن است ایمپلنت شل شود. این مشکل بعضاً باعث ناراحتی و درد میشود. در اکثر موارد لازم است تا ایمپلنت برداشته شده و جایگزین شود.
- عفونت: هرگونه عفونت لثه نیز میتواند منجر به درد شود. در صورت تشخیص به موقع این عارضه قابل درمان خواهد بود.
- پس زده شدن ایمپلنت: بعضاً ممکن است ایمپلنت با استخوان بیمار جوش نخورده و بدن آن را پس بزند. در این صورت ایمپلنت شل شده و ایجاد درد میکند.
- سوختگی استخوان: این عارضه شایع نیست ولی موارد آن دیده شده است. بعضاً حرارت ایجاد شده در اثر دریل دندانپزشکی باعث آسیب استخوان در اطراف محل جراحی میشود. این مشکل باعث مقدار زیادی درد و ناراحتی خواهد شد. در این صورت لازم است تا ایمپلنت و استخوانهای آسیب دیدهی اطراف آن برداشته شوند.
- آسیب عصبی: این مورد نیز نادر است. در صورتی که دندانپزشک در زمان دریل کردن به یک عصب آسیب برساند و یا در صورت نصب ایمپلنت در فاصلهی بسیار کم از یک عصب ممکن است فرد احساس درد کند. در این صورت لازم است تا ایمپلنت برداشته شده و جایگزین شود.
چه زمانی باید برای درد ایمپلنت به پزشک مراجعه کرد؟
در طی روند بهبودی درد زیادی احساس نخواهد شد. درد شدید یا طول کشنده میتواند نشانهای از عفونت یا نصب نادرست ایمپلنت باشد. ازجمله علائم جدیتر ایمپلنت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دردی که موجب اختلال در حرف زدن و جویدن غذا شود
- افزایش تورم و قرمزی
- طعم بد دهان
- خونریزی و ترشح چرک از اطراف ایمپلنت
- شل شدن ایمپلنت
- احساس درد بیش از 2 هفته
مهم است که در صورت احساس درد شدید پس از ایمپلنت دندان به خصوص در چند روز پس از جراحی، به پزشک مراجعه کنید. اقدام برای درمان این عارضه به منظور جلوگیری از عوارض بیشتر ضروری خواهد بود.
نکاتی برای مدیریت درد ایمپلنت
روند بهبودی پس از ایمپلنت دردناک بوده ولی روشهایی برای کاهش ناراحتی وجود دارند. بهترین راه برای کاهش درد، رعایت دقیق دستورالعملهای ارائه شده پس از انجام جراحی است.
در زیر به چند روش ساده برای تسکین درد و ناراحتی پس از جراحی ایمپلنت اشاره خواهیم کرد:
- استفاده از داروهای مسکن. دندانپزشک شما به منظور رفع درد و ناراحتی پس از عمل جراحی برای شما داروهای مسکن تجویز خواهد کرد. با این حال بهتر است داروها را طبق دستور تجویز شده مصرف کنید.
- استفاده از کمپرس سرد. این کار باعث بی حس شدن ناحیه شده و میتواند تورم و کبودی را نیز کاهش دهد.
- شستشوی دهان با محلول آب نمک به مدت 24 ساعت پس از انجام جراحی. بهتر است این کار را حداقل سه تا چهار بار در روز انجام دهید.
این اقدامات ساده به شما برای مدیریت درد و ناراحتی کمک میکنند. با این حال در صورتی که درد شما طولانی شده است بهترین کار مراجعه به جراح خواهد بود. البته طول دورهی بهبودی شما بسته به وضعیت پس از جراحی متفاوت خواهد بود. میتوانید با استفاده از نکات زیر در مورد مراقبتهای پس از عمل، روند بهبودی خود را تسریع کنید.
- تا 24 ساعت پس از انجام جراحی از نی استفاده نکنید.
- تا 48 ساعت پس از انجام جراحی از مصرف غذاهای داغ خودداری کنید.
- بهتر است در دوران بهبودی خود از غذاهای نرم استفاده کنید. این کار باعث کاهش فشار وارد شده بر روی بافت لثه و استخوان فک خواهد شد. به علاوه، این کار به بهبودی سریعتر شما کمک خواهد کرد.
- پس از انجام جراحی فعالیتهای فیزیکی خود را محدود کنید. بهتر است یک روز پس از انجام جراحی استراحت کنید. استراحت ناکافی و شروع سریع فعالیتهای فیزیکی میتواند روند بهبودی شما را به تأخیر بیندازد.
- علاوه بر اینها، سیگار نکشیدن در طی دوران بهبودی میتواند تأثیر قابل توجهی داشته باشد. سیگار کشیدن روند بهبودی را کند کرده و باعث ایجاد درد بیشتر خواهد شد.