در مراحل اولیه پوسیدگی، تنها در برخی از نواحی محدود روی سطح دندان، مینای دندان تضعیف میشود (نرم میشود). این نواحی معمولا در شیارها یا شکافهای دندانی و بین دندانها قرار دارند. سپس پوسیدگی با عبور از مینای دندان به قسمت نرمتر و آسیبپذیرتر دندان یعنی عاج دندان میرسد. تضعیف مینای دندان باعث میشود که مینای دندان ریزش کند و حفرهای در دندان به وجود بیاید و این حفره به تدریج بزرگ و بزرگتر میشود تا جایی که دندان کاملا از بین برود. جرم و پلاکها که عامل پوسیدگی هستند ممکن است به ریشهی دندان نیز برسند، که این اتفاق در صورتی میافتد که لثهی بیمار دچار تحلیل و خوردگی شده باشد که این حالت در افراد مسن بیشتر شایع است
علت پوسیدگی دندان چیست؟
در اینجا به برخی از دلایل اصلی پوسیدگی دندان اشاره میکنیم:
غذای شیرین: باکتریها از قند تغذیه میکنند. برای جلوگیری از تجمع باکتریها در مخاط دهان که به تشکیل حفرهها کمک میکند، از خوردن خوراکیهای شیرین مانند آبنبات و کیک خودداری کنید.
بهداشت نامناسب دهان و دندان: رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان میتواند منجر به پوسیدگی دندان یا خوردگی آن شود. برای حفظ سلامتی دهان و دندان، باید روزانه دو بار مسواک بزنید، روزی یکبار نخ دندان بکشید، مرتباً زبان خود را تمیز کرده و دهانتان را با دهانشویه بشویید.
دندانقروچه: دندانقروچه یا ساییدن مداوم و مزمن دندانها بر رویهم میتواند مینای دندان را فرسوده کند و از بین ببرد. اگر دندان قروچه درمان نشود، میتواند منجر به ایجاد حفرههایی در دندان یا پوسیدگی شود.
علت ارثی: بعضی از افراد ژنهایی دارند که بیشتر مستعد ابتلا به پوسیدگی دندان هستند.
خشکی دهان: تولید بزاق به از بین بردن باقی ماندههای مواد غذایی از دهان شما کمک میکند، بنابراین خشک بودن دهان میتواند به حفظ بیشتر باکتریها در حفره دهانی شما کمک کند که در نهایت میتواند باعث ایجاد پوسیدگی دندان شود. خشکی دهان میتواند به دلیل ژنتیک، مصرف برخی داروها، بیماریها و سایر مشکلات دندانپزشکی باشد.
خوراکیهای اسیدی: آب میوه و نوشابه میتوانند مینای دندان را خراب کرده و شما را در معرض خطر پوسیدگی دندان قرار دهند.
عدم انجام معاینات منظم دندانپزشکی: لازم است حداقل سالی دو بار به دندانپزشک مراجعه کرده تا از سالم بودن دندان و لثه خود اطمینان حاصل کنید. مراجعه نکردن به دندانپزشک میتواند منجر به پوسیدگی دندان یا سایر مشکلات دندانی شود.
علائم و نشانهها
پوسیدگی دندان ممکن است با هیچ گونه دردی همراه نباشد. با این حال، ، ممکن است علائم پوسیدگی دندان به شرح زیر بروز کند:
دندان درد: اعم از درد مداومی که شما را بیدار نگه میدارد و یا درد شدید و گاه به گاه بدون علت مشخص.
حساسیت دندان: ممکن است در هنگام خوردن غذا یا نوشیدن چیزی سرد و گرم و یا شیرین، حساسیت به لمس یا درد دندان داشته باشید.
لکههای خاکستری، قهوهای یا سیاه که روی دندانها ظاهر میشود.
بوی بد دهان
احساس طعم نامطبوع در دهان
رعایت بهداشت دهان و دندان برای پیشگری از پوسیدگی
برای پیشگیری از پوسیده شدن دندان ها استفاده از مسواک و نخ دندان مهمترین اقدام است:
حداقل روزانه دو بار دندانهای خود را مسواک بزنید تا از رسیدن آن به تمام سطوح، شکافها، حفرهها و گوشههای دندانهایتان اطمینان حاصل کنید.
حداقل روزی یکبار نخ دندان بکشید. این به شما کمک میکند تا مواد غذایی باقیمانده از زیر لثه شما خارج شود و از تشکیل باکتریها جلوگیری میکند.
از دهانشویه استفاده کنید. این ماده دارای خواص ضد باکتریایی است و به شما کمک میکند تا از باکتریهای باقیمانده در دهان خلاص شوید.