پر کردن دندان و انواع روش‌های آن


پر کردن روشی برای ترمیم دندان پوسیده و بازیابی عملکرد و شکل طبیعی دندان است. دندانپزشک هنگام پر کردن دندان بخش پوسیده را برمی‌دارد، ناحیه درگیر را پاکسازی می‌کند و سپس با مواد حفره ایجاد شده را پر می‌کند. دندانپزشک عامل‌های متعددی را هنگام انتخاب نوع ماده مناسب در نظر می‌گیرد که از آن جمله می‌توان به شدت و وسعت پوسیدگی، محل پر کردگی در دهان و هزینه درمان اشاره کرد

اطلاع از ضرورت پر کردن دندان


فقط دندانپزشک می‌تواند پوسیدگی و ضرورت داشتن پر کردن دندان را تشخیص دهد. دندانپزشک هنگام معاینه با آیینه کوچکی سطوح هر دندان را بررسی می‌کند.

هر گونه مورد مشکوک و غیرعادی با دقت با وسایل مخصوص معاینه می‌شود و در صورت لزوم عکس سراسری از کل دهان یا بخشی از آن گرفته می‌شود. نوع درمان انتخابی به شدت آسیب ناشی از پوسیدگی بستگی دارد.

انواع


پر کردن دندان انواع مختلفی دارد که دندانپزشک بهترین آنها را با توجه به محل دندان آسیب‌دیده، گستردگی پوسیدگی، حساسیت داشتن بیمار و بودجه بیمار توصیه می‌کند.

آمالگام

آمالگام یا پرکردگی نقره‌ای رنگ ترکیبی از سیلور، مس، قلع و جیوه است که ماده محکم و بادوامی را برای پر کردن دندان به دست می‌دهد. آمالگام ماده‌ای بادوام، با استفاده آسان و مقاوم در برابر ساییدگی است که در مقایسه با مواد دیگر ارزان‌تر است. آمالگام به دلیل رنگ تیره‌ای که دارد، برای ترمیم دندان‌های دور از دید و عقب دهان به کار برده می‌شود.

پر کردن دندان با مواد همرنگ کامپوزیتی

مواد کامپوزیتی همرنگ دندان از رزین آکریلیکی و ذرات شیشه مانند بسیار ریز تشکیل می‌شود. کامپوزیت در بین مواد ترمیمی بیشترین شباهت را به دندان طبیعی دارد. مواد همرنگ دندان دوام و مقاومت بالایی را در برابر شکستگی دارد، البته به شرطی که از آن برای پر کردن دندان‌های کوچک تا متوسطی استفاده شود که فشار جویدن متوسطی را تحمل می‌کند. مواد کامپوزیتی به ماندگاری و بادوامی مواد دیگر نیست، چون به مرور ساییده می‌شود.

سرامیک

هزینه پرکردن دندان با مواد سرامیکی یا پرسلن معادل هزینه استفاده از طلا است. این پرکردگی قبل از چسباندن به دندان در لابراتوار آماده می‌شود. سرامیک به دلیل انطباق با رنگ دندان و مقاومت بالا در برابر لکه شدن طرفداران بسیاری دارد.

گلاس آینومر

گلاس آینومر ماده‌ای همرنگ دندان است که به راحتی به بافت دندان می‌چسبد. گلاس آینومر به آهستگی و به مرور برای پیشگیری از پوسیدگی دندان در زیر و اطراف پر کردگی فلوراید آزاد می‌کند. از آنجایی که به خوبی می‌توان گلاس آینومر را همرنگ دندان تهیه کرد، این ماده ظاهری طبیعی به دست می‌دهد. با این حال گلاس آینومر برای دندان‌هایی که فشار زیادی را تحمل می‌کنند، توصیه نمی‌شود، چون به راحتی می‌شکند.

طلا

پرکردگی طلا در لابراتوار ساخته می‌شود و سپس با سیمان دندانپزشکی در محل حفره چسبانده می‌شود. طلا با بافت لثه سازگاری دارد و اگر به خوبی از آن مراقبت شود، بیش از 20 سال دوام خواهد داشت. طلا بهترین ماده برای پر کردن دندان است، که البته گران‌ترین گزینه نیز است.

پس از درمان


لب‌ها و لثه‌ها پس از پر کردن دندان تا زمان از بین رفتن اتر داروی بی‌حسی به مدت چند ساعت بی‌حس است. برای این که به دهان آسیب نزنید، مراقب باشید که گونه‌ها یا لب بی‌حس را گاز نگیرید. بهتر است تا زمان از بین رفتن بی حسی، حدود یک تا سه ساعت، از خوردن یا آشامیدن خودداری کنید. حساسیت به گرما و سرما نیز تا چند روز پس از درمان طبیعی است. رزین کامپوزیتی تا زمان ترک کردن مطب دندانپزشکی کاملاً سفت شده است. به محض از بین رفتن بی‌حسی می‌توانید به روال طبیعی غذا میل کنید.

پر کردگی دندان، ترمیم و پوسیدگی را متوقف می‌کند. پس از مدتی لازم است که پر کردگی ساییده شده تعویض شود. دندان پر شده چند روز تا چند هفته به سرما و گرما حساس است. دندانپزشک خمیردندان مناسب برای رفع حساسیت دندان را توصیه می‌کند. اگر دندان‌هایتان پس از پر کردن بیش از حد حساس شده است، این مشکل را با دندانپزشک در میان بگذارید تا برای درمان آن اقدام شود.

مقالات مرتبط

سرطان دهان و دندان

سرطان دهان زمانی ایجاد می‌شود که تومور (غده) در آستر دهان رشد کند. این تومور می‌تواند در سطح زبان، داخل گونه ها، سقف دهان (کام)

مطالعه »
تماس با ما