ایمپلنت دندان به روش پانچ چگونه است؟ مزایا و مراحل ایمپلنت پانچ

در صورت وجود مواردی مانند پوسیدگی دندان و یا وجود عارضه‌هایی که منجر به افتادن دندان می‌شوند می‌توان از گزینه ایمپلنت دندان به روش پانچ استفاده کرد.

افتادن دندان یکی از آزاردهنده‌ترین مشکلات دندانی است که بر ظاهر شخص تأثیر می‌گذارد. در صورت افتادن دندان، توصیه می‌شود که در اسرع وقت از ایمپلنت دندان استفاده شود. با استفاده از ایمپلنت دندان به روش پانچ، جایگزینی دندان از دست رفته در مدت زمان کوتاه امکان‌پذیر می‌باشد. شدت مشکلات دندانی، زمان مورد نیاز جهت جایگذاری ایمپلنت دندان را مشخص می‌کند. در بسیاری از موارد، استفاده از ایمپلنت پانچ به منظور جایگزینی دندان از دست رفته با سرعت بالایی انجام می‌شود.

ایمپلنت دندان


ایمپلنت دندان در فک قرار می‌گیرد تا دندان جایگزین یا دندان مصنوعی را در محل خود نگه دارد. ایمپلنت دندان سبب جایگزینی ریشه دندان از دست رفته شده و زیربنای محکمی برای یک یا چند دندان جایگزین یا تاج دندانی فراهم می‌آورد.

ایمپلنت دندان از تیتانیوم ساخته می‌شود. تیتانیوم از لحاظ سازگاری با بافت‌های زنده بهترین نوع فلز محسوب می‌شود چرا که در برابر فرسایش و پوسیدگی مقاوم است و دارای قابلیت اتصال با استخوان بدن انسان است.

مزایای استفاده از ایمپلنت دندان 


مزایای استفاده از ایمپلنت دندان

علاوه بر زیبایی ظاهری؛ ایمپلنت دندان دارای مزایای دیگری نیز می‌باشد. افتادن دندان می‌تواند تأثیر منفی قابل توجهی بر بهداشت دهان و دندان داشته باشد.

برخی از مزایای ایمپلنت دندان عبارتند از:

  • کاهش احتمال بروز مشکلات در دندان‌های مجاور ایمپلنت. ایمپلنت دندان به آماده‌سازی دندان مجاور نیاز ندارد.
  • کاهش احتمال پوسیدگی دندان مجاور. ایمپلنت دندان تماس دندان سالم با دندان مجاور را به حالت طبیعی باز می‌گرداند و در نتیجه سبب راحت‌تر شدن تمیز کردن کناره‌های دندان (برای نمونه با استفاده از نخ دندان) می‌شود.
  • بهبود زیبایی ظاهری دندان‌ها. ایمپلنت دندان دارای ظاهری مشابه دندان طبیعی می‌باشد.
  • حفظ و نگهداری استخوان در محل دندان از دست رفته. در صورت افتادن دندان، استخوان اطراف سوراخ به تدریج تخریب شده و سبب تغییر شکل فک می‌شود. فک در این حالت باعث می‌شود که شخص سالخورده‌تر از حالت عادی به نظر برسد. استفاده از ایمپلنت در محل افتادن دندان سبب تحریک رشد استخوان و جلوگیری از پیشروی تحلیل استخوان می‌شود.
  • بهبود عملکرد دندان. بر خلاف پروتز متحرک که امکان جابه‌جا شدن آن وجود دارد، ایمپلنت دندان ثابت می‌باشد و در نتیجه دارای عملکرد بهتری می‌باشد.

موارد استفاده از ایمپلنت دندان 


موارد استفاده از ایمپلنت دندان

دندان‌هایی که به علت پوسیدگی، بیماری لثه یا مشکلات دندانی دیگر افتاده باشند، توسط ایمپلنت دندان قابل جایگزینی هستند. ایمپلنت دندان در موارد زیر برای بیمار تجویز می‌شود:

افتادن یک دندان بین دو دندان مجاور 

در صورت افتادم یک دندان بین دو دندان سالم از ایمپلنت استفاده می‌شود. به جای استفاده از بریس ثابت، می‌توان از ایمپلنت دندان جهت رفع نیاز به اصلاح فرم دندان‌های سالم استفاده کرد.

افتادن بیش از دو دندان آسیا یا دندان‌های عقبی (خلفی)

دندان‌های عقبی معمولاً اولین دندان‌هایی هستند که در اثر پوسیدگی می‌افتند. بسیاری از افراد تصور می‌کنند که در صورت افتادن تمامی دندان‌های عقبی بدون وجود دندان مجاور، هیچ راهی به غیر از استفاده از دندان مصنوعی وجود ندارد. ولی با وجود ایملپنت دندان، می‌توان بدون نیاز به استفاده از دندان طبیعی به عنوان تکیه‌گاه، بیش از یک دندان را جایگزین کرد.

از دست دادن دندان‌ها به طور کامل

در صورت افتادن دندان‌ها به طور کامل می‌توان از ایمپلنت به جای دندان مصنوعی کامل و  متحرک استفاده کرد.

کاندیدای مناسب برای استفاده از ایمپلنت دندان


در صورت وجود موارد زیر، فرد کاندیدای مناسبی برای استفاده از ایمپلنت می‌باشد:

  • کامل شدن رشد استخوان فک
  • داشتن استخوان کافی جهت استفاده از ایمپلنت یا توانایی جهت انجام پیوند استخوان
  • سالم بودن بافت‌های دهان
  • عدم ابتلا به عارضه‌هایی که بر بهبود استخوان تأثیر می‌گذارند
  • عدم توانایی یا عدم تمایل به استفاده از دندان مصنوعی
  • تمایل به بهبود در نحوه گفتار

جهت اطمینان از برخورداری از شرایط لازم جهت استفاده از ایمپلنت، توصیه می‌شود که با متخصص ایمپلنت دندان مشورت شود.

در برخی از موارد امکان دارد استفاده از ایمپلنت گزینه مناسبی برای شخص نباشد. برای مثال افراد مبتلا به بیماری لثه نباید از این روش استفاده کنند. البته پس از درمان این نوع بیماری می‌توان از ایمپلنت دندان استفاده کرد. مراجعه مرتب به متخصص و رعایت بهداشت دهان و دندان جهت درمان بیماری لثه از اهمیت زیادی برخوردار است.

افراد مبتلا به بیماری‌هایی مانند اختلالات خونی، مشکلات عصبی، سرطان و دیابت کنترل نشده نیز نباید از این روش استفاده کنند.

استفاده از ایمپلنت دندان در افراد زیر 16 سال به علت عدم تشکیل استخوان‌ها به طور کامل، توصیه نمی‌شود.

ایمپلنت دندان به روش پانچ 


ایمپلنت دندان به روش پانچ

استفاده از ایملپنت دندان هر روز در حال افزایش است ولی پیش از استفاده از این روش درمانی مواردی مانند میزان استخوان موجود و کیفیت بافت نرم بایستی به طور کامل و دقیق ارزیابی شوند و برنامه درمانی بایستی طرح‌ریزی شود. یکی از عوامل مهم در برنامه درمانی، تعیین روش جراحی مورد نظر جهت استفاده از ایمپلنت دندان می‌باشد.

پس از ارزیابی و بررسی کامل بافت سخت و نرم دهان و انجام رادیوگرافی و اسکن CBCT، پزشک متخصص می‌تواند از به‌کارگیری روش ایمپلنت پانچ یا فلپ‌لس برای بیمار اطمینان حاصل کند. انتخاب این روش درمانی بر اساس میزان بافت متصل موجود در ناحیه مورد نظر جهت ایمپلنت و همچنین میزان حجم استخوان انجام می‌شود.

در صورت کم بودن میزان بافت متصل، استفاده از روش ایمپلنت با جراحی باعث می‌شود تا جراح  بتواند وضعیت برش لثه و بخیه را جهت ایجاد لثه چسبنده و بهبود پاپیلای بین دندان تغییر دهد. این کار همچنین سبب می‌شود تا جراح با  وضوح بیشتری بتواند موقعیت نهایی ایمپلنت در استخوان را مشاهده کند. جهت ارزیابی وضعیت استخوان در طول روند جراحی با توجه به نامشخص بودن لبه عرضی یا طولی، استفاده از ایمپلنت دندان به این روش بهترین گزینه درمانی محسوب می‌شود.

ولی در ایمپلنت دندان به روش پانچ، جهت دسترسی به استخوان از طریق لثه از پانچ بافت استفاده می‌شود. در این روش بدون استفاده از برش در بافت مخاطی، درد پس از درمان کاهش داده می‌شود. هر زمان که بافت مخاطی برش داده می‌شود، پروستاگلاندین و هیستامین آزاد شده که منجر به ایجاد ورم و درد پس از درمان می‌شوند. بنابر این در صورت وجود لثه چسبنده کافی در ناحیه ایمپلنت، امکان دارد از ایمپلنت به روش پانچ بدون نیاز به برش و جراحی استفاده شود.

مزایای ایمپلنت به روش پانچ نسبت به سایر روش‌ها 


مزایای ایمپلنت به روش پانچ

استفاده از روش ایمپلنت پانچ دارای مزایای متعددی می‌باشد. امکان جایگزینی دندان از دست رفته در زمان کوتاه باعث می‌شود افراد زیادی از این روش استفاده کنند. روش ایمپلنت پانچ بدون نیاز به برش و جراحی و بدون ایجاد درد یکی از مناسب‌ترین گزینه‌های درمانی جهت استفاده از ایمپلنت محسوب می‌شود. مزایای ایمپلنت به روش پانچ نسبت به سایر روش‌ها شامل موارد زیر می‌باشد:

دستیابی سریع به نتیجه مورد نظر 

 روش ایمپلنت پانچ بدون نیاز به برش و جراحی و بدون ایجاد درد سبب افزایش زیبایی ظاهری دهان و دندان و بهبود قابلیت غذا خوردن و صحبت کردن به طور طبیعی می‌شود.

افزایش اعتماد به نفس

در صورت افتادن دندان، امکان دارد اشخاص به لبخند زدن و خندیدن تمایلی نداشته باشند. با استفاده از ایمپلنت دندان به روش پانچ شخص می‌تواند مانند گذشته و با اعتماد به نفس بالا از زیبایی ظاهری خود لذت ببرد.

حفظ  سلامت دهان و دندان 

استفاده از ایمپلنت دندان به روش پانچ، بدون نیاز به جراحی و بدون بروز درد سبب بهبود سلامت دهان و دندان می‌شود. ایمپلنت پانچ دسترسی به قسمت‌های بین دندان‌ها را راحت‌تر کرده و در نتیجه حفظ بهداشت دهان و دندان برای شخص آسان‌تر می‌شود.

عدم نیاز به برش و جراحی

عدم نیاز به برش و جراحی از مزایای ایمپلنت به روش پانچ

با استفاده از ایمپلنت دندان به روش پانچ، به برش لثه یا ایجاد سوراخ در استخوان جهت دستیابی به نتیجه مورد نظر نیازی نمی‌باشد.

سرعت بالای روند درمان 

کل روند ایمپلنت دندان به روش پانچ، در یک روز انجام می‌شود.

کوتاه بودن دوره بهبودی 

در روش ایمپلنت پانچ، دوره بهبودی نسبت به سایر روش‌ها کوتاه‌تر می‌باشد. همچنین در این روش درد کمتر در زمان درمان ایجاد شده و بهبودی با سرعت بیشتری انجام می‌شود.

آیا ایمپلنت دندان به روش پانچ برای همه مناسب است؟


در برخی از موارد استفاده از ایمپلنت پانچ امکان‌پذیر نمی‌باشد. نرم بودن استخوان و عدم امکان قرارگیری ایمپلنت به طور پایدار و با ثبات در محل مورد نظر می‌تواند منجر به ناموفق بودن نتیجه درمان شود. در صورت استفاده از ایمپلنت دندان به روش پانچ، رعایت اقدامات احتیاطی در منزل و استفاده از رژیم غذایی پس از درمان الزامی است.

اقدامات مراقبتی پس از ایمپلنت دندان به روش پانچ


اقدامات مراقبتی پس از ایمپلنت دندان به روش پانچ

رعایت بهداشت دهان و دندان از اهمیت به سزایی برخوردار است. به این منظور بایستی در منزل به طور کامل از دندان‌ها و ایمپلنت محافظت شود و همچنین مراجعه مداوم به دندان‌پزشک نیز الزامی است. ایمپلنت دندان به اندازه دندان‌های طبیعی به مراقبت نیاز دارد. با استفاده از مسواک و نخ دندان بایستی از ایجاد پلاک دندان جلوگیری شود.

در صورت وجود ایمپلنت استفاده از نخ دندان بخش مهمی از روند حفظ بهداشت دهان و دندان محسوب می‌شود. به این منظور بهتر است از نخ دندان بدون موم یا نخ مخصوص ایمپلنت جهت تمیز نگه داشتن ناحیه مجاور ایمپلنت استفاده شود.

جهت کاهش پلاک اطراف ایمپلنت می‌توان از واتر فلاسر استفاده کرد. این ابزار با استفاده از فشار آب جهت تمیز کردن دندان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. استفاده از واتر فلاسر یک یا دو بار در روز توصیه می‌شود.

قبل و بعد از کارگذاری ایمپلنت بایستی جهت جلوگیری از بروز التهاب، از مصرف سیگار خودداری شود.

ایمپلنت دندان چقدر ماندگار می‌باشد؟ 


در صورت انجام اقدامات مراقبتی، ایمپلنت دندان برای مدت زمان سال‌ها و یا در تمام طول عمر ماندگار می‌باشد. ایمپلنت دندان به روش پانچ به اندازه دندان‌های طبیعی دوام دارد. ایمپلنت دندان مشابه دندان طبیعی به استفاده منظم از مسواک و نخ دندان نیاز دارد. جهت حفظ سلامت دندان‌ها، مراجعه منظم به دندان‌پزشک ضروری می‌باشد.

مقالات مرتبط

تماس با ما