واریس
واریس، شایعترین بیماری عروقی انسان است که حدود 20-10% جمعیت را مبتلا می کند. وریدهای واریسی به صورت عروق طویل، متسع و پر پیچ و خم و غالباً در سطوح داخلی اندام تحتانی دیده می شوند.
اتساع غیر عادی وریدها می تواند در مکان های متفاوتی از بدن شامل طناب اسپرماتیک ( واریکوسل )، مری ( واریس مری ) و آنورکتوم ( هموروئید ) رخ دهد. توصیف اولیۀ واریس و نیز کشف ارتباط آن با بارداری، ضربه و ایستادن طولانی مدت به قرن ها قبل بر می گردد.
مطالعات جدید، همه تأیید کنندۀ نقش جنس مؤنث، بارداری، سابقۀ خانوادگی، سرپا ایستادن طولانی و سابقۀ فلبیت به عنوان ریسک فاکتورهای مرتبط با آن هستند. بیشترین میزان شیوع واریس در زنان بین سن 49-40 سالگی برآورد شده است.
خطرات بیماری واریس و ایجاد زخم واریس
نقش عوامل ارثی در ابتلا به بیماری واریس اهمیت دارد و این افراد باید از زمان بلوغ و جوانی اقدامات پیشگیرانه را انجام دهند، بارداری و مصرف قرصهای استروژن و پروژسترون موجب بروز یا تشدید بیماری واریس میشود و از این رو به افرادی که سابقه واریس در خانواده دارند، توصیه میشود به منظور پیشگیری از ابتلا به این بیماری، از مصرف قرصهای ضدبارداری خودداری کنند.
افراد مبتلا به واریس باید توجه داشته باشند که مصرف قرصهای ضدبارداری، این بیماری را تشدید میکند و خطر لخته شدن خون را به همراه دارد.
خطر افزایش وزن و بیتحرکی
افزایش وزن و بیتحرکی از دیگر عوامل ایجاد و تشدیدکننده بیماری واریس است، افرادی که بهصورت درازمدت حالت ایستاده ثابت و یا نشستن ثابت دارند، باید دقت کنند که اگر کارمند هستند، هر نیمساعت یکبار چند قدم راه بروند و از زیرپاییهای متحرک استفاده کنند.
واریس در مراحل اولیه به صورت ظاهر نازیبا و به شکل رگهای قرمز و آبی در زیر پوست، ناحیه مچ پا، ساق و زانو تظاهر مییابد و بهتدریج سیاهرگهای زیر پوست بزرگتر و طویلتر و ظاهر آن نیز بسیار ناخوشایند میشود.
در بیماری واریس فرد به تدریج احساس سنگینی و درد مبهم در ناحیه عضلات ساق پا به دنبال ایستادن دارد که با بالا نگه داشتن پاها، این درد و سنگینی از بین میرود. اما در مراحل پیشرفته واریس، تورم ناحیه مچ پا به دنبال ایستادن طولانی و تغییررنگ پوست ناحیه ساق پا به صورت لکههای قهوهای و سیاهرنگ تظاهر میکند.
ایجاد زخمهای واریس، خطر ایجاد لخته در خون و آمبولی ریه را که بسیار خطرناک و حتی کشنده است، برای بیمار به دنبال دارد برای افرادی که سابقه واریس در خانواده دارند و در حال حاضر نیز در محیط کار مجبور به ایستادن و یا نشستن طولانی مدت هستند، بهطور اکید توصیه میشود که اقدامات پیشگیرانه بهصورت تحرک، راه رفتنهای منظم حین کار، استفاده از جوراب نوع پیشگیرانه و استاندارد، خودداری از پوشیدن لباسهای تنگ در ناحیه کمر و رانها، پیشگیری از اضافه وزن، ورزشهای هوازی منظم و سبک و خودداری از ورزشهای قدرتی را در برنامه خود قرار دهند.
وی میافزاید: در مراحلی که واریس بروز یافته است، درمان با توجه به شدت بیماری مختلف است و بهطور کلی استفاده از جوراب استاندارد با فشار و اندازه فرد، استفاده از لیزر پوستی، تزریق ماده داخل وریدهای واریس، استفاده از لیزرهای داخل عروقی و استفاده از جراحی باز و یا محدود در مراحل پیشرفته بیماری، به تشخیص پزشک معالج انجام میشود.
درمان واریس و زخم واریس با گیاه دارویی:
بهتر است برای درمان واریس هر صبح ناشتا هم يك حبه سير را بجويد و بخوريد و بعد از آن صبحانه ميل كنيد (در صورت داشتن معده قوی)
هربار 60 گرم گل بنفشه فرنگى را در يك ليتر آب بجوشانيد و آب صافكردهى آن را به مرور بنوشيد تا واریس شما درمان شودهر روز آب 10 تا 15 عدد ليمو را بگيريد و بنوشيد و مقدارى از آن را هم روى پا مالش دهيد ت واریس درمان شود.
جهت درمان واریس با گباه دارویی, سى گرم گلهاى تيول را در يك ليتر آب جوش 10 دقيقه دم كنيد، بعد آب آن را صاف و با عسل شيرين سازيد و صبح، ظهر و شب و هر مرتبه يك فنجان از آن را بنوشيد.
جهت درمان واریس زياد به حمام برويد و هميشه هنگام خوابيدن يك عدد بالش زير پاها قرار دهيد كه پاها بالاتر از سطح بدن قرار گيرند و نیز كفش راحت بپوشيد.
براى درمان واريس ضمن پوشيدن جوراب مخصوص واريس (بهطور مرتب) و پرهيز از خوردن كلم و گوشت گاو و همچنين پرهيز از كارهاى سرپايى و بالا رفتن از پله و كوهنوردى، بايد از خوراكىهايى مانند:
آبليمو و پياز بسيار استفاده كنيد.
جهت درمان ورم واريس:
براى درمان ورم واريس، مقدارى گل ارمنى را با آب چغندر پخته مخلوط كنيد و تا گرم است روى آن بماليد و اين عمل را چندين مرتبه تكرار كنيد.و نيز از جوراب واريس استفاده كنيد.
درمان زخم واريس:
براى درمان زخم واريس بايد هربار يك مشت برگهاى تازهى بارهنگ را تميز كرده و روى پا ضماد گذاريد و اين كار را روزى دو مرتبه تكرار كنيد.
هشدارها
- در شرایط زیر فورا نزد پزشک بروید: اگر رگ های واریسی شما خونریزی کرد، اگر دچار درد یا ورم ناگهانی در پاها شدید، اگر متوجه یک برآمدگی در سیاهرگ واریسی و یا نزدیک آنها گشتید.
- نباید برای از بین بردن رگ های واریسی از درمان با دست، مثل ماساژ یا لرزاندن پا استفاده کرد. این کار خطرناک است و باعث ایجاد آمبولی (لخته خون متحرک) در رگ ها می شود که می تواند حرکت کند و با قرارگیری در رگ های قلب باعث سکته قلبی گردد، و یا در رگ های مغز باعث سکته مغزی شود و یا در رگ های ریه، باعث انفارکتوس ریوی شود که همه این ها کشنده هستند.
- مراقب درمان های گران قیمت و غیر متعارف باشید. در حالی که بیشتر این نوع درمان ها ضرری ندارند، ولی معمولا در درمان بیماری هم موثر نیستند.
در این مورد می توان به داروهای گیاهی اشاره کرد. برخی از این مکمل های گیاهی واقعا از بروز مشکل جلوگیری و یا آن را درمان می کنند، ولی تبلیغات و ادعاهای بسیاری از شرکت های تولیدکننده آن ها بی پایه و اساس است. لذا همیشه قبل از استفاده از هر نوع داروی گیاهی و یا گیاه دارویی با پزشک مشورت کنید.
پزشک نمی تواند ادعای این شرکت ها را تایید و یا رد کند، ولی می تواند عوارض مضر برخی از این گیاهان دارویی را به شما بگوید.
از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت(اطلاعات عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)
http://daroshafa.aqr.ir
http://www.pezeshk.us
http://www.beytoote.com
http://www.ettelaat.com
http://boalii.ir